Marcel Wouda en Femke Heemskerk over Nyls Korstanje
Toen ik voor een ander verhaal over Nyls Korstanje een dag in Eindhoven was, sprak ik met bondscoach Marcel Wouda, wereldtopper Femke Heemskerk en zwemmer Kyle Stolk over Korstanje. Tijdens de eerste deelname aan de EK langebaan (zomer 2018) van de Nijmegenaar werd het artikel geplaatst in De Gelderlander. Ook werd er een foto van mij gebruikt.

Portret van Nyls Korstanje | De Gelderlander
‘Ik zag aan zijn ogen wat hij dacht. ‘Wat hebben jullie mij voor lul gezet’. Laatst kregen we een nieuw kledingpakket. Daar zat voor de mannen een legging bij. Daarover zaten we wat te dollen. We zouden die legging allemaal aantrekken tijdens de krachttraining. Nyls was als eerste begonnen en had hem al aan toen de rest kwam. Toen had hij pas door dat het een grap was. Je had zijn gezicht moeten zien.”
Kyle Stolk, teamgenoot van zwemmer Nyls Korstanje, schiet opnieuw in de lach als hij aan het geintje terugdenkt. ,,Sommigen zouden zich schamen, maar Nyls lacht net zo hard mee. Het zijn plagerijtjes, andersom gebeurt het ook. We hebben dezelfde sarcastische humor. Daardoor is onze vriendschap zo sterk geworden.”
Stolk (22) roemt, net als wereldtopper Femke Heemskerk (30), zijn gevoel voor humor én incasseringsvermogen. De trainingsmaatjes van de 19-jarige Nijmegenaar hebben het talent afgelopen jaar goed leren kennen door zijn overstap naar het Nationaal trainingscentrum (NTC) in Eindhoven. Vanuit de talentengroep (RTC) heeft hij zich genesteld tussen de nationale toppers. ,,Toen Nyls nog bij het RTC zat, was hij de enige van die groep die me iedere dag begroette”, zegt Heemskerk. ,,In 2015 stuurde hij al berichtjes om me succes te wensen. Hij is zo sociaal en enthousiast. En gewoon goed opgevoed.”
Bron van inspiratie
Bondscoach Marcel Wouda (46) leert Korstanje echt kennen tijdens de WK kortebaan in december 2016, het eerste grote toernooi van de sprinter. ,,Nyls inspireert”, zegt Wouda. ,,Als hij morgen mooie informatie leest op internet, wil hij daar meteen mee aan de slag.”
Korstanje is een jonge hond, zeggen ze alle drie. Ambitieus en gretig. ,,Als we tijdens de krachttraining ons binnen 0,8 seconden moeten optrekken en hij redt dat één keer niet, kan hij ontzettend balen en vloeken”, zegt Stolk. Heemskerk: ,,Soms lijkt hij een beetje chaotisch. Vergeet hij weer eens zijn spullen. Maar het valt me ook op dat hij al op jonge leeftijd een goed besef heeft van de wereld.”
Korstanje heeft met Heemskerk en Stolk zijn eerste internationale gouden medaille veroverd. Op de EK kortebaan van december 2017 winnen ze met de gemengde estafetteploeg in een wereldrecord de 4×50 meter vrij.
,,Allebei hebben we ontspanning voor een race nodig anders verkrampen we, maar als het moet gaat de knop om”, zegt Stolk. ,,We helpen elkaar en hebben ook serieuze gesprekken. Ik ben bezig met de pabo-opleiding en daarbij is taal belangrijk. Nyls heeft hoge cijfers op het vwo gehaald en kijkt daarom mijn verslagen na.”
Korstanje is eerlijk en spontaan, maar ook bijgelovig, weet Stolk. ,,Op de Europese jeugdkampioenschappen is hij drie keer vierde geworden. Drie keer in dezelfde zwembroek. Daarvan heeft hij het logo uitgeknipt en de rest verbrand. Het logo hangt aan zijn muur. Als herinnering dat die broek niet werkte. Dat soort dingen maken hem bijzonder.”
Korstanje geldt al jaren als een groot talent, maar heeft nog veel te leren. Wouda: ,,Nyls heeft op de EJK’s laten zien dat hij bij de betere van Europa hoort, maar dan zit je nog wel twee seconden af van de wereldtop. Als zij aantikken, moet jij nog vijf meter. Een serieuze stap. Het belangrijkste is dat te beseffen. Dat doet Nyls. Inmiddels is hij een halve seconde ingelopen.”
Amerika
Ze gaan hem zeker missen. Korstanje vertrekt binnenkort uit Eindhoven om te studeren en te zwemmen aan NC State University in de VS. ,,Voor Nyls is Amerika het beloofde land. Ga het ervaren, heb ik daarom gezegd”, zegt Wouda. De bondscoach heeft zelf twee jaar gezwommen voor de universiteit van Michigan. ,,Het eerste jaar was iedereen laaiend enthousiast, het tweede jaar kwamen er allemaal nieuwe Marcels. Dat vond ik lastig, maar daar leer je van. In de VS ben je een nummer. Als één talent het niet haalt, is dat pech. Dan komen er wel nieuwe. In Nederland kunnen wij dat ons niet veroorloven. De intensiteit ligt daarom hier wat lager.”
Heemskerk, zelf twee keer naar een Franse trainingsgroep verhuisd, heeft Korstanje één ding op het hart gedrukt. ,,Luister naar je lichaam. Het zijn veel nieuwe indrukken. Studeren, andere omgeving. Het collegeleven staat bekend om het stappen. Hij moet goed op zichzelf letten.”