Voetballers Achilles’29 slapen in uitgaanscentrum en zijn duizenden euro’s kwijt
Voor De Gelderlander maakte ik een verhaal over de treurige situatie van Vilson Maldonado en Alberto Rodriguez bij Achilles’29. Ik kwam na een tip in contact met ze. In Groesbeek vertelden de twee Amerikanen dat ze waren opgelicht door een Mexicaanse zaakwaarnemer en sliepen in een barruimte van uitgaanscentrum De Linde. Het verhaal haalde de voorpagina van de krant.

Uitbuiting bij Achilles'29 | De Gelderlander
Voetbalclub Achilles’29 start een onderzoek naar de mogelijke uitbuiting van jonge buitenlandse spelers. Gedurende dat onderzoek wordt Frans Derks, technisch manager van Achilles, op non-actief gesteld.
Dat laat Achilles-voorzitter Pjotr van der Horst weten naar aanleiding van de beschuldiging van Amerikaanse spelers aan het adres van Achilles, opgetekend door De Gelderlander. De spelers claimen dat ze dit seizoen onder erbarmelijke omstandigheden hebben gevoetbald bij de Groesbeekse club. Ze zeggen bovendien voor duizenden euro’s te zijn opgelicht door een Mexicaanse zaakwaarnemer. Die ontkent de aantijgingen. Frans Derks onthoudt zich van commentaar.
Alberto Rodriguez (21) en Vilson Maldonado (20) vertellen vandaag in deze krant over hun periode van drie weken bij Achilles. De Amerikanen zeggen voor 1500 euro per persoon te zijn opgelicht door de zaakwaarnemer die hen naar Groesbeek haalde. Zij moesten dat geld betalen, en naar eigen zeggen werd hen beloofd dat ze carrière konden maken bij Achilles. Ze zouden bovendien bijna drie weken hebben moeten overnachten in de barruimtes van De Linde in Groesbeek, het uitgaanscentrum waar Derks mede-eigenaar van is.
Clubvoorzitter Van der Horst neemt de zaak hoog op. Hij heeft gisteren, na inzage in het verhaal, Derks op non-actief gesteld. ,,Ik vind dit vreselijk”, zegt Van der Horst.
Hij kreeg een paar maanden geleden naar eigen zeggen al eerder signalen over mogelijke spelershandel bij Achilles. Een voetballer uit Iran zou duizenden euro’s hebben moeten betalen aan een tussenpersoon voor een proefperiode bij de club. Van der Horst: ,,Frans zei daar niets van af te weten. We hebben het verhaal gemeld bij de KNVB. Zij adviseerden vooral om ver weg te blijven van dit soort praktijken. Ik ben er toen van uitgegaan dat het een incident was.”
De VVCS, de Nederlandse vakbond voor profvoetballers, is geschokt over het verhaal. ,,Ik vind het schandalig als je als club jongens in een uitgaanscentrum laat slapen”, zegt Ad Dieben van de VVCS. ,,Het is ook bij wet verboden om voor arbeidsbemiddeling geld te vragen aan een werknemer.”
Achilles speelde tot 2017 in het profvoetbal. De Groesbeekse club komt dit seizoen uit in de derde divisie, de top van het amateurvoetbal.
Gedesillusioneerd en naar eigen zeggen drieduizend euro per persoon lichter zitten Alberto Rodriguez (21) en Vilson Maldonado (20) twee dagen voor hun vlucht terug naar Los Angeles in het dorpscentrum van Groesbeek. Na drie weken bij Achilles’29 hebben de Amerikaanse voetballers er genoeg van. Ze voelen zich opgelicht door de Mexicaanse zaakwaarnemer Victor Morales, die ze bij de Groesbeekse club bracht.
De afgelopen nacht hebben ze met drie andere Amerikanen en twee Argentijnen in een bungalow geslapen, omdat ze uitgaansgelegenheid De Linde uit zijn gezet. In het partycentrum van de familie Derks, van wie Frans de technisch manager van Achilles is, hebben ze bijna drie weken overnacht. Een video van Maldonado laat zien hoe in één van de ruimtes met een bar twee bedden en wat losse matrassen staan. Volgens de Amerikanen sliepen ze er met vier man.
,,We hebben weleens drie dagen niet gedoucht, want er was geen badkamer”, zegt Rodriguez. ,,We konden alleen douchen op de club, maar dan moest Frans de kleedkamers wel open laten voor ons.” Maldonado: ,,Met een volle tas met was gaan we nu naar huis. We hadden geen idee waar we onze was konden doen, dus hebben we maar wat nieuwe kleren gekocht.”
Eind januari komen Rodriguez en Maldonado aan in Groesbeek. Via de vader van een vriend krijgen ze contact met zaakwaarnemer Morales. Voor 2000 euro kan hij ze naar Achilles brengen. ,,We zouden een professioneel contract tekenen, werd ons verteld”, zegt Rodriguez. ,,1500 euro was voor de registratie bij de KNVB en de rest voor ons verblijf in Groesbeek. We zagen het als investering in onze carrière. Maar nadat we betaald hadden, kregen we vragen. Ik heb uiteindelijk gebeld met de KNVB en kwam erachter dat registratie gratis is. Frans vertelde dat je alleen 200 euro hoeft te betalen aan de club, als contributie.”
Een betalingsbewijs hebben de Amerikanen niet. Ze hebben contant betaald. WhatsApp-berichten ondersteunen hun verhaal, maar de authenticiteit daarvan is niet te controleren. ,,Natuurlijk zijn we ontzettend boos en willen we ons geld terug, maar we hebben geen poot om op te staan”, zegt Rodriguez. ,,Na twee weken kregen we te horen dat we niet in het eerste team zouden komen. Langer blijven had geen zin. We hebben daarom meerdere keren ons geld teruggevraagd aan Victor en Martin, een Argentijnse zaakwaarnemer die met Victor samenwerkte. Uiteindelijk gaven ze vlak voordat we weggingen toe dat die 1500 euro voor hun werk als tussenpersoon was. Ze waren bang dat als ze dat wel gedaan hadden, we niet naar Nederland zouden komen.”
In verval
Rodriguez en Maldonado zijn niet de enige buitenlandse voetballers bij Achilles. De Groesbeekse club is de laatste jaren ernstig in verval geraakt. In de zomer van 2017 eindigt na vier jaar het avontuur in het profvoetbal met de degradatie uit de eerste divisie. Achilles kampt sindsdien met grote financiële problemen en degradeert zeer waarschijnlijk vandaag voor de derde keer op rij.
Door de geldproblemen kan de club nauwelijks nog spelers betalen. Betalen is ook in de top van het amateurvoetbal de normale gang van zaken. In een poging het eerste team toch op hoog niveau te houden, maakt Achilles gebruik van allerlei zaakwaarnemers die hun voetballers aanbieden. Op die manier strijken spelers uit alle uithoeken van de wereld neer in Groesbeek. Meerdere Amerikanen, Mexicanen, Argentijnen, Canadezen en een voetballer uit Bermuda kwamen dit seizoen in actie voor de club. Vooral bij Jong Achilles, dat uitkomt in de gesloten beloftentencompetitie voor profteams.
Veel van die voetballers zijn in Nederland op basis van een toeristenvisum en wonen op bungalowpark De Zeven Heuvelen in Groesbeek. Na drie maanden moeten ze weer terug naar hun eigen land. Rodriguez en Maldonado stellen dat sommigen zelfs 4000 euro zouden hebben betaald om te wonen in een bungalow en te kunnen voetballen bij Achilles. Of dat klopt, is lastig te achterhalen. Meerdere Argentijnen en Mexicanen die door deze krant zijn benaderd, willen geen commentaar geven of reageren niet op telefoontjes en berichten.
,,Ze maken misbruik van ambitieuze voetballers”, zegt Maldonado. Rodriguez: ,,Een kans in Europa is veel waard. Als je hier gevoetbald hebt, opent dat ook deuren in de VS. We zouden bijvoorbeeld op transfermarkt.com komen (een website met een database van profvoetballers, JD). Die 1500 euro zagen we als investering in onze carrière. Als we het hier goed deden, zouden we dat wel weer terugverdienen.”
De maand in Groesbeek heeft Rodriguez en Maldonado per persoon 3000 euro gekost, inclusief een retourticket vanuit woonplaats Los Angeles. Geld dat ze allebei als chef de partie in LA hebben verdiend.
,,Ik heb zelfs 2000 dollar geleend om dit te kunnen doen”, zegt Maldonado. ,,Ik heb mijn ouders zelfs niet verteld dat ik terugkom. Mijn vader wilde niet dat ik het deed. Ik heb hem overtuigd. Na een maand sta ik weer op de stoep.”
Ze hebben geleerd van hun Hollandse trip. Ze zijn veel te naïef geweest. Rodriguez: ,,We hadden research gedaan naar de situatie van de club, maar niet naar Victor. Dat is een wijze les. Maar als ik nog een keer zo’n kans krijg, zou ik het toch weer doen.”
Frans Derks, technisch manager van de club en mede-eigenaar van De Linde, laat weten zich niet in het verhaal te herkennen en onthoudt zich verder van commentaar.
Kader
Zaakwaarnemer Victor Morales ontkent dat hij de voetballers Alberto Rodriguez en Vilson Maldonado heeft opgelicht in hun periode bij Achilles’29. De twee Amerikanen zeggen 1500 euro te hebben betaald voor ‘registratie bij de KNVB’, terwijl dat gratis is. ,,Dat is niet waar”, zegt Morales, die meerdere Mexicaanse voetballers dit seizoen naar Achilles bracht. ,,Ze hebben samen 1500 euro betaald aan Martin, de Argentijn met wie ik samenwerk. Andere jongens hebben 1500 euro per persoon betaald. Dat geld is voor hun verblijf van drie maanden hier in Nederland. Voor overnachtingen in een bungalow op vakantiepark De Zeven Heuvelen, eten, kleding et cetera.”
De Mexicaan, die na een periode in Groesbeek terug in Mexico is, reageert verbaasd op het verhaal. Morales stelt dat Rodriguez en Maldonado liegen. ,,Ze waren niet goed genoeg voor het eerste team en zijn daarom boos. Voordat ze hier kwamen, had ik ze nog nooit zien spelen. Dat is mijn fout geweest. Toen ze weggingen wilden ze hun geld terug, dat hebben we niet gedaan.”
Rodriguez en Maldonado doen de reactie van Morales af als ‘complete onzin’.
Tweede kader
Het bestuur van Achilles’29 heeft direct maatregelen getroffen naar aanleiding van de dubieuze omstandigheden waaronder buitenlandse spelers van de club in Groesbeek moesten verblijven.
Frans Derks, technisch manager van Achilles’29, is gisteren door voorzitter Pjotr van der Horst op non-actief gesteld. ,,Dat blijft zo totdat we precies weten wat er zich tussen de spelers, de zaakwaarnemer en de technisch manager precies heeft afgespeeld”, zegt Van der Horst. ,,We gaan binnenkort zijn kant van het verhaal horen. Daarna trekken we onze conclusies.”